Goju-Ryu Karate

Karate is een zelfverdedigingskunst en vechtsport die afkomstig is uit Okinawa, Japan. De beoefenaar van het karate heet een karateka.

Het woord karate kunnen we opsplitsen in 2 woorden (karakters): Kara (leeg) en Te (hand). Karate betekent dus kortweg 'Lege Hand'. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de ledematen als natuurlijke wapens. De hoofdvormen van karate zijn:

  • Karate als kunst van lichaamsbeweging;
  • Karate als sport;
  • Karate als zelfverdediging;
  • Karate als levenswijze.

Onze 2 clubs Goju-Ryu Westerlo en Goju-Ryu Viersel zijn gegroepeerd in een vzw, genaamd Heijoshin Dojo vzw. Het japanse woord 'Heijoshin' staat voor 'evenwichtig van geest'.

In onze Heijoshin Dojo wordt Goju-Ryu karate beoefend. Goju-Ryu bestaat uit 3 woorden go - ju en ryu. Go = hard, Ju = zacht en Ryu betekent stijl, school. Dus wij beoefenen de hard-zachte stijl.

Onze stijl is opgericht door Chojun Miyagi. Chojun Miyagi werd geboren op 25 april 1888 in Higashi-Machi, Naha-shi, Okinawa en is gestorven op 8 oktober 1953.

In 1930 heeft Miyagi Sensei zijn karate stijl Goju-Ryu genoemd.

In de Goju-Ryu karate vinden we invloeden van de Chinese kraanvogelstijl en het schaduwboksen. Deze werden later vermengd met de strakke Okinawaanse TODE (lege hand)-technieken. Zo werd het Okinawa Goju-Ryu Karate-Do geboren.