Gebruikerslogin

Budo Paspoort

D'Joos Louis


NaamD’Joos
VoornaamLouis
Geboortedatum26/01/1960
GeboorteplaatsTongerlo
BeroepTurnleerkracht
PartnerEen lieftallige dame genaamd Christel Goovaerts
Huisdier(en)mijn hondje Flo (Whippet)
Favoriete Film‘Shogun’ met Richard Chamberlain in de hoofdrol
Favoriete HitBorn to be alive van Patrick Hernandez
Favoriete BoekIk geef toe dat ik te weinig lees
Budograad1ste dan
Clubfunctieverantwoordelijke goju ryu Westerlo

WAPENFEITEN

 • Stages met de club zowel nationaal als internationaal
 • Een tijdje scheidsrechter binnen de goju tornooien
 • Telt getrouwd zijn ook als wapenfeit?

louis001.jpg

BUDOKERFSTOK

 1. Hoe oud was je toen je met gevechtsport begon?
  41 jaar. Je ziet, je bent nooit te oud om ergens aan te beginnen!
 2. Waarom begon je met gevechtsport?
  Als kleine jongen wou ik reeds karate doen maar mijn ouders waren daar niet voor te vinden. Dat dient alleen om ‘ambras’ te leren maken was hun uitleg. (God vergeve het hen…) Zodoende ben ik andere sporten gaan beoefenen. Op een keer heb ik dan sensei Andy ontmoet op school waardoor mijn oude interesse de kop weer opstak. Mijn dochters Tjarda en Chloé zijn dan karate gaan beoefenen en uiteindelijk ben ik er ook aan begonnen (onder sterke dwang van sensei Bert) en ik heb er nog steeds geen spijt van.
 3. Waarom uiteindelijk Goju Ryu?
  De Shotokanclub in Tongerlo was te prestatiegericht. Ik zocht een club waar ik kon trainen op mijn eigen tempo. Welke vorm van karate ik deed was op dat moment voor mij nog niet belangrijk.
 4. Heb je een andere (gevecht)sport beoefend?
  Vechten deed ik alleen met mijn broer, een sport op zich. Competitiesport heb ik van kleins af aan gedaan. Ik was in mijn tijd een echt competitiebeest. Aan alles waaraan ik deelnam wou ik bij de beste zijn. Dat is gelukkig fel afgezwakt. ’t Zal de leeftijd zijn waarschijnlijk… of het gezond verstand dat boven komt… wie weet?
 5. Waarom niet?
  Als kleine jongen ben ik gaan voetballen. Dat hoorde zo in die tijd. Van mijn zesde tot mijn twaalfde speelde ik bij KFC Tongerlo. In het middelbaar ben ik dan overgestapt op basketbal. 20 jaar heb ik deze sport in competitie gespeeld. De schoolploeg niet meegerekend waren vooral BBC Westerlo en Gems Diepenbeek mijn thuisploegen. Een zware kwetsuur maakte een einde aan deze loopbaan. Het is echter nog lange tijd mijn grootste passie gebleven. Met de militaire ploeg heb ik ook nog een jaar competitie handbal gespeeld. Als sportleraar heb ik heel wat andere sporten echter ook leren waarderen door ze geregeld te gaan beoefenen zowel competitief (tornooien) als recreatief.
 6. Kata of kumite? Waarom?
  Het een is niet compleet zonder het ander en je moet je dan ook in beide bekwamen. Ikzelf beoefen liever kata, maar dat zal wel met de leeftijd te maken hebben zeker.
 7. Competitie of niet? Waarom wel/niet?
  Competitie is goed voor je zelfvertrouwen en je attitude. Je moet als sportman kunnen winnen, maar ook verliezen en dit op een faire manier. Ik geef toe dat dat op TV niet altijd duidelijk is.
 8. Met welke regel van de Dojo Kun vereenzelvig je je het meest?
  Verzorg uw gezondheid. Ik denk niet dat ik daar veel uitleg moet aan geven…
 9. Op welke manier heeft het beoefenen van gevechtsport je beïnvloed als mens?
  Ik denk dat ik veel rustiger geworden ben. Vroeger was het altijd erop of eronder en alles geven. Karate heeft mij doen inzien dat alles ook op een rustige manier kan en dat je niet bent afgeschreven bij een kwetsuur of letsel.
 10. Wat zijn je persoonlijke ambities op het budoterrein?
  Momenteel kan ik hier slecht op antwoorden. Ik zou indien mogelijk nog op een rustige manier karate verder willen beoefenen. Ik zal in elk geval de club blijven steunen op welke manier dan ook.