Gebruikerslogin

Budo Paspoort

Frederix Danny

Frederix Danny

NaamFrederix
VoornaamDanny
Geboortedatum22/11/1964
GeboorteplaatsNeerpelt
BeroepVeiligheidsdeskundige speelterreinen/ preventieadviseur niveau II
PartnerMarleen Schalley
Huisdier(en)Een klein aquarium met visjes en slakken.
Favoriete FilmDe films van Jason Bourne
Favoriete HitGreen, green grass of home van Tom Jones
Favoriete BoekIk ben eerder een striplezer. De reeks van De Rode Ridder is mijn favoriet. Als het dan toch een boek is, is dat meestal een actiethriller.
Budograad2de dan
ClubfunctieHulplesgever bij de jeugd.

WAPENFEITEN

 • Kangeiko in La Roche (verschillende keren)
 • Kangeiko in Hanne Sur Lesse
 • Kangeiko in Frachorchamps
 • Kangeiko in Lierneux
 • Kangeiko in Membre
 • Nationale stage met Sensei Onaga in Neerpelt
 • Nationale stage met Sensei Onaga in Westerlo
 • Geslaagd voor shodan in 2007
 • Geslaagd als nationaal scheidsrechter klasse D, ondertussen klasse C
 • Internationale OGKK stage te Neerpelt in 2009
 • Internationale OGKK stage te Lanzarote 2010
 • Geslaagd voor nidan in 2010

bild0037.jpg

BUDOKERFSTOK

 1. Hoe oud was je toen je met gevechtsport begon?
  Ik was 36,5 jaar jong toen ik met karate begon. Rond mijn 18e of 19e heb ik nog een aantal jaren jiujitsu beoefend.
 2. Waarom begon je met gevechtsport?
  Al sinds ik een jaar of twaalf was, spreekt mij dat aan, maar ik mocht dat niet doen van mijn moeder. “Dat is niks voor jou. Je gaat je armen en benen breken.” Toen ik oud genoeg was; ben ik dan toch begonnen met jiujitsu totdat ik ging trouwen. Ik stond toen net op het punt examen te doen voor groen. Nadat we getrouwd waren, heb ik niet direct een club gevonden die me aansprak hier in de omgeving. Ik woonde toen in Hulshout en kende niets of niemand. Maar de interesse voor gevechtsporten is steeds blijven sudderen.
 3. Waarom uiteindelijk Goju Ryu?
  Heel stom: sensei Bert en de rest van zijn familie kwamen ‘kinneke kijken’. Ons Evelien was pas geboren. Hij heeft me overgehaald om de dag daarop een keer te komen meetrainen. Hij was zelf pas begonnen met karate. Ik was direct verkocht voor de manier van lesgeven en werken van Sensei, en ben dan ook maar blijven plakken. Wist ik veel dat ik op dat moment Goju Ryu aan het doen was. Ik had er toen totaal geen idee van dat er zoveel verschillende stijlen en federaties bestonden. Dus waarom Goju-Ryu? Puur toeval.
 4. Heb je een andere (gevecht)sport beoefend?
  Zoals al vermeld heb ik een aantal jaren Jiujitsu beoefend. En als je volksdans ook bekijkt als sport dan heb ik nog 28 jaar aan volksdans gedaan, waarvan 18 jaar als lesgever in mijn eigen groep Sisharmonica.
 5. Waarom niet?
  Jiujitsu heb ik opgegeven om mijn lieftallig vrouwtje te volgen in de richting van haar werk. Het volksdansen is gestopt om verschillende redenen. Eerst en vooral omdat mijn leden niet meer erg gemotiveerd waren om verder te blijven bouwen aan de club. Een andere reden is dat ik mij niet meer kon vinden in het programma van de club en de persoonlijkheid van de lesgever in Hulshout.
 6. Kata of kumite? Waarom?
  Liefst kata. Ben toch een beetje te oud geworden om nog echt kumite te doen. Tijdens een training geen probleem, maar voor wedstrijden liever niet. Waarom kata? Het is een steeds trachten te verbeteren van de technieken en de uitvoering ervan. Een uitdaging die blijft bestaan. Maar in karate kan het één niet zonder het ander. Een goed evenwicht tussen beide is nodig om uit te kunnen groeien tot een goede karateka.
 7. Competitie of niet? Waarom wel/niet?
  Competitie is voor jongere karateka’s zeker goed. Ze zullen na elke wedstrijd een beetje sterker geworden zijn, ook al hebben ze verloren. Het is voor hen toch elke keer weer een uitdaging om daar helemaal alleen te staan op de tatami en je ding te doen. Zowel voor kata als kumite. Alles moet natuurlijk wel op een sportieve manier gebeuren. Zelf aan competitie doen zien zie ik niet zitten. Daar ben ik niet goed genoeg voor en ook al een paar jaartjes te oud.
 8. Met welke regel van de Dojo Kun vereenzelvig je je het meest?
  Train met volharding en geduld. Het geduld is soms niet erg groot tijdens een training en dan geef ik het wel eens op, maar de volgende keer gaan we er dan toch weer vol voor tot het dan op den duur wel lukt. Je geduld wordt soms ook wel eens op de proef gesteld als je weer ligt te herstellen van een operatie. Dan moet je naderhand weer terugkomen en dat vraagt toch ook een deel volharding om dat steeds weer te doen.
 9. Op welke manier heeft het beoefenen van gevechtsport je beïnvloed als mens?
  Ik ben door de trainingen een stuk zelfzekerder geworden en ook een stuk rustiger. Dat wil echter niet zeggen dat ik niet meer kan ontploffen en dan blijf je best een tijdje uit mijn buurt.
 10. Wat zijn je persoonlijke ambities op het budoterrein?
  Blijven verder doen zoals we nu de laatste tijd terug bezig zijn. Zoveel mogelijk trainen zolang dat fysiek mogelijk is.